Σύνδεση

1η μελέτη περίπτωσης: Μάντσεστερ (Manchester, Βρετανία)

Το Μάντσεστερ το 19ο αιώνα. Χαρακτικό του Edward Goodall βασισμένο στον πίνακα του W. Wylde.
 1. Αξιοποιήστε την παραπάνω εικόνα ως αφόρμηση για να μελετήσετε την ανάπτυξη και τις συνθήκες ζωής και εργασίας στο Μάντσεστερ, σε μια από τις πρώτες βιομηχανικές πόλεις που εμφανίστηκαν στον κόσμο. Για παράδειγμα, ρωτήστε τους μαθητές τι νομίζουν πως ο καλλιτέχνης είχε πρόθεση να εκφράσει ζωγραφίζοντας μία τέτοια σκηνή.
 2. Επεξεργαζόμενοι τις προτεινόμενες πηγές (βίντεο και άλλοι σχετικοί σύνδεσμοι), θα ήταν χρήσιμο οι μαθητές να αναλογιστούν ζητήματα όπως:
 • γιατί το Μάντσεστερ επεκτάθηκε με τέτοιο τρόπο και ρυθμό;
 • για ποιους λόγους οι συνθήκες ζωής και εργασίας εξελίχθηκαν με τέτοιο τρόπο;
 • είναι, κατά τη γνώμη σας, το Μάντσεστερ μια τυπική βιομηχανική πόλη της Ευρώπης;

2η μελέτη περίπτωσης: Λοτζ (Lodz, Πολωνία)

Η πόλη του Łódź (Λότζ) συγκρίνεται συχνά με το Μάντσεστερ εξαιτίας του βιομηχανικού παρελθόντος της και της εξάρτησής της από την κλωστοϋφαντουργία. Κάποτε αποτελούσε το κύριο κέντρο παραγωγής υφασμάτων της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και προσέλκυε εργάτες από ολόκληρη την Ευρώπη. Είχε το παρωνύμιο Ziemia Obiecana – "Η Γη της Επαγγελίας".

 1. Παρακολουθήστε το οπτικοακουστικό απόσπασμα σχετικά με τις συνθήκες ζωής και τις κοινωνικές αντιθέσεις στο Lodz του 19ου αιώνα από την ταινία «Ziemia οbiecana», Η Γη της Επαγγελίας.
  Πρόκειται για μια ταινία του Andrzej Wajda (Αντρέι Βάιντα), η οποία βασίζεται σε μία νουβέλα του Władisław Reymont. Ερευνώντας τις πηγές που σας δίνονται, καθώς και όσες άλλες βρείτε, ζητήστε από τους μαθητές να κρίνουν με πόση ακρίβεια απεικονίζεται στις σκηνές της ταινίας η ζωή στο Lodz του 19ου αιώνα.
 1. Επεξεργαζόμενοι τις πηγές, θα ήταν καλό οι μαθητές να σκεφτούν σε ζητήματα όπως:
 • Ποιες είναι οι ομοιότητες και οι διαφορές της ανάπτυξης της βιομηχανίας στο Lodz σε σύγκριση με αυτή του Μάντσεστερ ή κάποιας άλλης εκβιομηχανισμένης πόλης της Ευρώπης που γνωρίζουν;
 • Ποια στοιχεία δείχνουν πως η εκβιομηχάνιση του Lodz προέκυψε σε μεταγενέστερη φάση από εκείνη στο Μάντσεστερ; Για ποιους λόγους συνέβη αυτό;  Ίσχυσε γενικότερα στην κεντρική Ευρώπη;
 • Ποιες ενδείξεις υπάρχουν για την κοσμοπολίτικη φύση της βιομηχανικής ανάπτυξης στο Lodz το 19ο αιώνα;
 • Γιατί, κατά τη γνώμη σας, αποδόθηκε στο Lodz το προσωνύμιο "Γη της Επαγγελίας"; Πόσο του ταιριάζει;
 • Στον όψιμο 19ο αιώνα ο κόσμος περιέγραφε συχνά τις εξελίξεις σα να κινούνται «με το ρυθμό του Lodz». Τι εννοούσε με αυτή την έκφραση;