Διδακτική ενότητα: Τι επιβιώνει από τη δεκαετία του 1960;
Πού απευθύνεται: Λύκειο
Παρελθόν και ιστορία δεν είναι έννοιες ταυτόσημες. Το παρελθόν είναι ό,τι συνέβη. Η ιστορία είναι ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε το παρελθόν. Οι μαθητές μπορούν να ενεργήσουν ως ιστορικοί και να διερευνήσουν τις λογικές πίσω από τα άτομα τα οποία αντιτίθενται ή υποστηρίζουν κοινωνικές αλλαγές και να αντιληφθούν τα συναισθήματα εκείνων που ενστερνίζονται τις νέες κοινωνικές και ηθικές αξίες. Μπορούν να αναζητήσουν χαρακτηριστικά του 1960 που είναι συναφή με στοιχεία του σήμερα, με απώτερο στόχο να καλλιεργήσουν ιστορική οπτική.
Το 1950 ήταν μια δεκαετία οικονομικής έκρηξης. Οι άνθρωποι ήθελαν να ξεχάσουν τον πόλεμο και ήταν πρόθυμοι να ξοδέψουν χρήματα σε αγαθά που ως τότε τα έβρισκαν σπάνια. Νέες βιομηχανίες, όπως αυτές των ηλεκτρονικών και των πλαστικών ειδών ή των ηλεκτρονικών υπολογιστών, καθώς και επαγγέλματα στον τομέα των υπηρεσιών αναπτύχθηκαν. Ταυτόχρονα διευρύνθηκε και ενισχύθηκε η μεσαία τάξη που απέκτησε αγοραστική δύναμη. Η καταναλωτική φυσιογνωμία των οικογενειών της μεσαίας τάξης περιελάμβανε πλέον ένα αυτοκίνητο, μια τηλεοπτική συσκευή και ένα σπίτι στα προάστια. Τα παιδιά της μεσαίας τάξης, τα παιδιά που γεννήθηκαν μετά τον πόλεμο, είναι γνωστά ως η γενιά των baby boomers[1].
Από την άλλη πλευρά, η δεκαετία του 1960 υπήρξε μια περίοδος που η μεταπολεμική συναίνεση άρχισε να υποχωρεί. Η νέα γενιά διαμόρφωσε ένα πολιτικό τοπίο που μπορούμε ακόμη και σήμερα να αναγνωρίσουμε. Στα 1960 οι baby boomers συνιστούσαν μια νέα κοινωνία αφθονίας που αναπτυσσόταν χωρίς να έχει να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες του πολέμου.
Το ευρύτερο πλαίσιο της δεκαετίας ήταν ο Ψυχρός Πόλεμος: οι δύο αποκλίνοντες κόσμοι του Κομμουνισμού και του Καπιταλισμού· ο πόλεμος του Βιετνάμ· η εξάπλωση του Κινήματος των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο της «ένοπλης ειρήνης» εκδηλώθηκε κοινωνική αναταραχή. Μια νεανική κοινωνία αμφισβητούσε τον συντηρητισμό και τις παραδοσιακές αξίες, με τρόπους οργανωμένους και μη.
Είναι μια πολύ πλούσια περίοδος στην ιστορία της ανθρωπότητας. Κοιτάζουμε τη δεκαετία του 1960 μέσα από διαφορετικά πρίσματα, του πολέμου και της ειρήνης, της πολιτικής, της ποπ κουλτούρας, των επαναστάσεων.
Μπορούμε επίσης να κοιτάξουμε προς τη δεκαετία του 1960 και να προσπαθήσουμε να βρούμε τα στοιχεία εκείνα που έχουν μέχρι σήμερα επιβιώσει ως κοινές αξίες.
[1] Πρόκειται για τη "μεταπολεμική γενιά", αλλά ο όρος baby boomer έχει μια διαφορετική διάσταση. Στην Ελλάδα η μεταπολεμική γενιά μεγάλωσε στο εμφυλιο-πολεμικό κλίμα μέσα σε οικονομική ανέχεια, την ώρα που στον υπόλοιπο δυτικό κόσμο η γενιά των baby boomers μεγάλωνε σε κλίμα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης απολαμβάνοντας ατομικές ελευθερίες.