Αγαπητοί/ες φοιτητές/τριες,
Το μάθημα: "Βαλκανικό Ισλάμ. Ιστορική και ανθρωπολογική προσέγγιση", θα γίνει στις 7 Ιανουαρίου 2025, ώρα: 9:...
Η Αικατερίνη Μάρκου είναι επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και είναι απόφοιτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης. Πραγματοποίησε στη συνέχεια, τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο Παρίσι Χ-Nanterre, με ειδίκευση στις Κοινωνικές Επιστήμες της Σύγχρονης Εποχής: Κοινωνιολογία, Ανθρωπολογία, Ιστορία. Το 2001, υποστήριξε τη διδακτορική της διατριβή, στην École des Hautes Etudes en Sciences Sociales, στο Παρίσι, στον τομέα της Κοινωνικής και Ιστορικής Ανθρωπολογίας. Στο ίδιο πανεπιστήμιο παρακολούθησε τα σεμινάρια του Κέντρου Τούρκικων, Οθωμανικών, Βαλκανικών και Κεντροασιατικών Σπουδών (CETOBAC), ενώ παράλληλα παρακολούθησε τα σεμινάρια του Τομέα Βουλγαρικών Σπουδών στο Εθνικό Ινστιτούτο Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμών (INALCO) στο Παρίσι.
Έχει διδάξει στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης μεταξύ 2002 και 2012 και από τον Σεπτέμβριο του 2012 διδάσκει στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ. Έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και με το Ινστιτούτο Συγκριτικής Εθνολογίας της Μεσογείου (IDEMEC). Έχει πραγματοποιήσει επιτόπιες έρευνες στη Θράκη τις οποίες συνεχίζει μέχρι και σήμερα, διευρύνοντας το πεδίο των ερευνών της και στις γειτονικές χώρες. To 2006 πραγματοποίησε την έρευνά της στην Κωνσταντινούπολη με θέμα την εκπαίδευση των Ρωμιών της Πόλης. Το 2009 συμμετείχε ως διδάσκουσα στο 4th Konitsa International Summer School και το 2013 διοργάνωσε επιστημονική διημερίδα με τίτλο: Θρησκευτική παράδοση, κοινωνικές και πολιτικές πτυχές του Μπεκτασισμού-Αλεβιτισμού στο πλαίσιο του σύγχρονου μουσουλμανικού κόσμου, στην Κομοτηνή.
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εντάσσονται στο πλαίσιο της ιστορικής-κοινωνικής ανθρωπολογίας και της εθνολογίας του βαλκανικού χώρου και πιο συγκεκριμένα αφορούν στα μεθοδολογικά ζητήματα της εθνογραφικής έρευνας, στα θέματα εθνικών και εθνοτικών ταυτοτήτων στα Βαλκάνια εστιάζοντας ιδιαίτερα στη μελέτη του βαλκανικού Ισλάμ. Επίσης, ασχολείται με τα ζητήματα μνήμης και χώρου, με την κοινωνική διάσταση των γλωσσικών ανταλλαγών, καθώς και την ανθρωπολογία των συνόρων. Στα πρόσφατα επιστημονικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται ζητήματα διαχείρισης της πολιτισμικής κληρονομιάς, κυρίως της οθωμανικής, και της ανθρωπολογίας του τουρισμού.
Βασικά έργα της: Ανασυνθέσεις και νέες δυναμικές στις βαλκανικές κοινωνίες μετά το 1990 (επιστημονική διεύθυνση) (Ηρόδοτος, Αθήνα, 2011), Μνημεία και πολιτισμός των ελληνικών πόλεων κατά την οθωμανική περίοδο μέσα από τα κείμενα του Machiel Kiel. Συμβολή στην οθωμανική κληρονομιά στον ελλαδικό χώρο (επιστημονική επιμέλεια, εισαγωγή, σχόλια) (Ηρόδοτος, Αθήνα, 2015). Επίσης μετέφρασε από τα γαλλικά και επιμελήθηκε την έκδοση: Fariba Adelkhah, François Georgeon (επιστημονική διεύθυνση), Ραμαντάν και πολιτική (Ηρόδοτος, Αθήνα, 2015). Είναι υπεύθυνη της σειράς Balkanica et Orientalia των εκδόσεων Ηρόδοτος και έχει δημοσιεύσει άρθρα σε περιοδικά και μελέτες σε συλλογικούς τόμους σχετικά με τις περιοχές των ενδιαφερόντων της που προαναφέρθηκαν. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Εθνολογίας, της Ένωσης Προφορικής ιστορίας (Ε.Π.Ι.) και της Αssociation d’Anthropologie Méditerranéenne.
Αγαπητοί/ες φοιτητές/τριες,
Το μάθημα: "Βαλκανικό Ισλάμ. Ιστορική και ανθρωπολογική προσέγγιση", θα γίνει στις 7 Ιανουαρίου 2025, ώρα: 9:...
Αγαπητοί/ες φοιτητές/τριες,
Το μάθημα: "Βαλκανικό Ισλάμ. Ιστορική και ανθρωπολογική προσέγγιση", θα γίνει στις 7 Ιανουαρίου 2025, ώρα: 9:...
Οι αναπληρώσεις των μαθημάτων της κας Μάρκου θα γίνουν τις επόμενες μέρες και ώρες:
1) Τρίτη, 19/11/2024, ώρα: 9:00-12:00, Αιθ. Γ...
Η αναπλήρωση του μαθήματος "Εισαγωγή στην Ανθρωπογεωγραφία. Γεωγραφίες και Κοινωνίες", θα...
Η αναπλήρωση του μαθήματος "Εισαγωγή στην Ανθρωπογεωγραφία. Γεωγραφίες και Κοινωνίες", θα...
Παναγή Τσαλδάρη 1
Κομοτηνή, 69132
Τηλ: 25310-39462
Fax: 25310-39483
Email: secr@he.duth.gr
Copyright © 2019 Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας - Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Σχεδίαση και υλοποίηση ιστοσελίδας: Κυριάκος Σγουρόπουλος Ε.ΔΙ.Π.