Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας

Μετά από πολύχρονες σχετικές ενέργειες του Καθηγητή Λαογραφίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και ταμία του Δ.Σ. της «Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας» κ. Μ. Γ. Βαρβούνη ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2015 «Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας» [ΦΕΚ 1390 τ. Β΄ (6 Ιουλίου 2015), σ. 15212 – 15214, αρ. απόφασης Α4777] στη Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Θράκης.

Σε αυτό εντάχθηκαν, πέραν του Καθηγητή κ. Μ. Γ. Βαρβούνη, οι καθηγητές του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας κ. Βασίλειος Δαλκαβούκης, Αναπλ. Καθηγητής με αντικείμενο «Εθνογραφία του Ελλαδικού χώρου», κα Κατ. Μάρκου, Αναπλ. Καθηγήτρια με αντικείμενο «Κοινωνική και ιστορική ανθρωπολογία του βαλκανικού χώρου», κα Β. Κράββα, Αναπλ. Καθηγήτρια, με αντικείμενο «Κοινωνική Ανθρωπολογία», κα Αθηνά Μαχά - Μπιζούμη, Επίκ. Καθηγήτρια, με αντικείμενο «Λαογραφία:Λαϊκή Τέχνη» και κ. Θανάσης Β. Κούγκουλος, Επίκ. Καθηγητής με αντικείμενο «Σημειωτική: Λογοτεχνική ανάλυση και πολιτισμική ερμηνεία».  

Επίσης, στο Εργαστήριο αυτό εντάχθηκαν και οι κ.κ. Μ. Γ. Σέργης, Καθηγητής, με αντικείμενο «Λαογραφία» και Ελευθ. Χαρατσίδης, Επίκ. Καθηγητής με αντικείμενο «Εθνογραφία του Παρευξείνιου χώρου», του Τμήματος Γλώσσας, Πολιτισμού και Φιλολογίας Παρευξεινίων Χωρών, δεδομένου ότι, όπως προαναφέρθηκε το Εργαστήριο υπάγεται στη Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ, όπου ανήκουν και τα δύο αυτά Τμήματα.

Τον Οκτώβριο του 2015, ο κ. Βαρβούνης εξελέγη Διευθυντής του Εργαστηρίου, στο οποίο παραχωρήθηκε χώρος για στέγαση. Έκτοτε ο κ. Βαρβούνης επανεκλέγεται  Διευθυντής του Εργαστηρίου ανά τριετία.

Δεδομένων των αντικειμένων και του αριθμού των διακεκριμένων μελών του επιστημονικού προσωπικού του, αλλά και του πολιτισμικού πλούτου της ευρύτερης περιοχής στην οποία βρίσκεται και δραστηριοποιείται, το «Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας» του Πανεπιστημίου Θράκης έχει αναπτύξει σημαντική επιστημονική, εκπαιδευτική, ερευνητική και εκδοτική δραστηριότητα, προωθώντας τις επιστημονικές λαογραφικές σπουδές στον τόπο μας.

Μεταδιδακτορικοί Ερευνητές: 

Γεώργιος Κούζας   (Η έρευνα ολοκληρώθηκε το 2019)

Αλέξανδρος Καπανιάρης (Η πρώτη έρευνα ολοκληρώθηκε το 2019 και η δεύτερη το 2021)

Μυροφόρα Ευσταθιάδου (Η έρευνα ολοκληρώθηκε το 2021)

Νικόλαος Κόκκας

Παναγιώτα Δαλακούρα

Ana María Martín Vico

Αικατερίνη Καραγιώργου

Μαρία Μαργαρίτη

 

Επικοινωνία

Διεύθυνση: Παναγή Τσαλδάρη 1 – Κομοτηνή 69100, 1ος όροφος

Ταχυδρομική διεύθυνση: ΤΘ 214 – Κομοτηνή 69100

Τηλέφωνα: 25310-39377, εσωτ. 74377

Ηλεκτρονική διεύθυνση: lafsaheduth@gmail.com

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

Ανακοινώνεται ότι το Εργαστήριο λειτουργεί καθημερινά από 09.00 ως 15.00, εκτός των ημερών που θα παραμένει κλειστό λόγω ειδικών ερευνητικών αναγκών, και οι οποίες θα ανακοινώνονται έγκαιρα.

ΩΡΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Ανακοινώνεται ότι οι συνεργάτες του Εργαστηρίου δέχονται τους φοιτητές κάθε Πέμπτη 12.00-13.00.

Education - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.