Aikaterini S. Markou and Meglena Zlatkova (eds), Post-Urbanities, Cultural Reconsiderations and Tourism in the Balkans. Athens 2020 (eds. Hêrodotos).

Ο τόμος αποτελεί προϊόν του συνεδρίου με τίτλο: AspectsoftheBalkansCitiesfrom1990 tothePresent: SpaceandPeople, CultureandTourism, που πραγματοποιήθηκε στις 19-21 Οκτωβρίου του 2018 (στην Κομοτηνή) και διοργανώθηκε από το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας σε συνεργασία με το Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Οι μελέτες στον τόμο αυτό απαντούν στην ανάγκη μιας πολυεπίπεδης και πολυ/διεπιστημονικής προσέγγισης των αστικών κοινωνιών στα Βαλκάνια εξαιτίας των ποικίλων παραγόντων που επηρέασαν την ανάπτυξή τους μετά από τις αλλαγές που ξεκίνησαν από το 1989 και συνεχίστηκαν μέσα στα επόμενα χρόνια. Στις μελέτες εξετάζονται ποικίλες εκφάνσεις της βαλκανικής αστικότητας η οποία περιπλέκεται με τα ζητήματα διαχείρισης της μνήμης διαφόρων πολιτισμικών κληρονομιών και τον τουρισμό. Ο τίτλος του παρόντος τόμου, Post-Urbanities, CulturalReconsiderationsandTourismintheBalkans, βασίζεται στις θεματικές ενότητες όπως διαμορφώθηκαν σε σχέση με τα παραπάνω ζητήματα.
Στην πρώτη ενότητα περιλαμβάνονται οι εργασίες που σχετίζονται με τους χωρικούς και πολιτικο-οικονομικούς μετασχηματισμούς στα Βαλκάνια μετά το 1989 και τις επιπτώσεις τους στην κοινωνία. Η είσοδος των πρώην σοσιαλιστικών χωρών στην καπιταλιστική εποχή, η μεταναστευτική κρίση, το άνοιγμα των συνόρων, η αλλαγή των μοντέλων παραγωγής αποτελούν κάποια από τα βασικά γνωρίσματα των αλλαγών. Οι εργασίες της δεύτερης ενότητας εξετάζουν τη διαχείριση του μνημονικού αποθέματος, την κατάσταση των μνημείων και τη γενικότερη πολιτιστική πολιτική που ακολούθησαν οι εθνικές και τοπικές αρχές στα Βαλκάνια μετά το 1989. Οι πολιτικές μνήμης και η αποτύπωσή τους στο δημόσιο χώρο συνέβαλαν στη διαμόρφωση των νέων αστικών ταυτοτήτων οι οποίες δε συνάδουν υποχρεωτικά με την αστική πραγματικότητα που βιώνεται από την ίδια την κοινωνία. Τα ζητήματα της τρίτης θεματικής ενότητας συνδέουν τη διαχείριση της πολιτισμικής κληρονομιάς και παράδοσης με τον τουρισμό. Η προώθηση νέων αστικών ταυτοτήτων μέσω των τουριστικών πρακτικών αλλά και ερωτήματα σχετικά με τις πολιτισμικές πολιτικές που συνδιαμορφώνουν τις παροντικές πολιτισμικές ταυτότητες συμπληρώνουν τη γενικότερη εικόνα των μετασχηματισμών στα Βαλκάνια από το 1989 μέχρι τις μέρες μας.

Education - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.