Πρόσκληση για συμμετοχή στο 1ο Θερινό Σχολείο για την Προφορική Ιστορία, Τσεπέλοβο Ζαγορίου 5-14/7/2019

Η Ένωση Προφορικής Ιστορίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και τον Δήμο Ζαγορίου, διοργανώνει το 1ο Θερινό Σχολείο για την Προφορική Ιστορία που θα διεξαχθεί στο Τσεπέλοβο Ζαγορίου (Ήπειρος) από τις 5 μέχρι τις 14 Ιουλίου 2019.

  • Το Θερινό Σχολείο, που απευθύνεται πρωτίστως σε άτομα που έχουν ήδη παρακολουθήσει ένα εισαγωγικό σεμινάριο για την Προφορική Ιστορία, θα περιλαμβάνει κατ’ αρχάς μια σύντομη εισαγωγική ενότητα για την Προφορική Ιστορία και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής του Ζαγορίου.  Θα ακολουθήσουν ενότητες εμβάθυνσης σχετικά με καίρια θεωρητικά και μεθοδολογικά ζητήματα της προφορικής ιστορίας και της βιογραφικής αφηγηματικής προσέγγισης. Θα εστιάσει όμως κατά κύριο λόγο α) στη διεξαγωγή συνεντεύξεων με άτομα της τοπικής κοινωνίας από τους συμμετέχοντες για τη συγκέντρωση πρωτότυπου αφηγηματικού και γενικότερα προφορικού υλικού με θέμα τη μετανάστευση και β) στις μεθόδους και τις τεχνικές επεξεργασίας του υλικού αυτού και με την εφαρμογή ειδικού λογισμικού. Τα αποτελέσματα της γενικότερης ερευνητικής αυτής απόπειρας θα παρουσιαστούν από τους συμμετέχοντες κατά τις δύο τελευταίες ημέρες του Σχολείου.
  • Οι διδάσκοντες του 1ου Θερινού Σχολείου για την Προφορική Ιστορία είναι μέλη της Ένωσης Προφορικής Ιστορίας, ακαδημαϊκοί δάσκαλοι και εξειδικευμένοι ερευνητές και συμμετέχουν εθελοντικά. Οι εργασίες του 1ο Θερινού Σχολείου για την Προφορική Ιστορία θα διεξαχθούν στο κτίριο του Καλλιτεχνικού Σταθμού Τσεπελόβου (σε παραδοσιακό πετρόχτιστο κτίριο του Δήμου Ζαγορίου που χρησιμοποιείται για ανάλογους ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς από την Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), ύστερα από ευγενική παραχώρηση των παραπάνω φορέων  προς τους διοργανωτές.
  • Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν την επισυναπτόμενη φόρμα – αίτηση συμμετοχής μέχρι τις 25 Απριλίου 2019 και να την αποστείλουν ηλεκτρονικά στις διευθύνσεις rvboes@gmail.com και vdalkavo@he.duth.gr. Όσοι και όσες επιλεγούν θα ενημερωθούν ηλεκτρονικά στις 30 Απριλίου 2019.
  • Όσοι και όσες επιλεγούν να συμμετάσχουν στο 1ο Θερινό Σχολείο για την Προφορική Ιστορία θα πρέπει να φέρουν μαζί τους κατάλληλο εξοπλισμό (φορητό υπολογιστή, ψηφιακό μαγνητόφωνο / κάμερα κ.λπ.). Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται σε 315 ευρώ και περιλαμβάνει διαμονή σε δίκλινο δωμάτιο σε παραδοσιακό ξενώνα του Τσεπελόβου (εννέα διανυκτερεύσεις) και πλήρη διατροφή. Το ποσό της συμμετοχής θα πρέπει να κατατεθεί στον τραπεζικό λογαριασμό της Ένωσης Προφορικής Ιστορίας (781/002250-08  - δικαιούχοι Βαν Μπούσχοτεν Γερτρούδη και Καβάλα Μαρία) το αργότερο μέσα σε 3 εργάσιμες ημέρες μετά την ανακοίνωση των ονομάτων των συμμετεχόντων και πάντως όχι αργότερα από τις 3 Μαΐου 2019.
  • Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 30 άτομα. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Δ.Π.Θ.

Επικοινωνία

Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας

Παναγή Τσαλδάρη 1
Κομοτηνή, 69100

Τηλ: 25310-39462
Fax: 25310-39483

Email: secr@he.duth.gr

 

Education - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.