2024-25
Η ανθρωπολογική δημογραφία αποτελεί ένα σχετικά νέο πεδίο της επιστήμης στο οποίο συγκεράζονται οι δημογραφικές μέθοδοι και αναλύσεις με τις αντίστοιχες της κοινωνικο-πολιτισμικής και της φυσικής ανθρωπολογίας και της εξελικτικής σκέψης. Σκοπός του μαθήματος είναι οι φοιτητές να καταστούν ικανοί να κατανοήσουν βασικές όψεις της ανθρωπολογικής σκέψης που αφορούν τα δημογραφικά χαρακτηριστικά των πληθυσμών του ανθρώπου. Ενδεικτικό διάγραμμα ύλης. 1. Η έννοια της διεπιστημονικότητας και της πολυεπιστημονικότητας. 2. Η δημογραφική μετάβαση ως παράδειγμα διεπιστημονικών προσεγγίσεων. 3.
Στόχος του μαθήματος είναι να γνωρίσουν οι φοιτητές-τριες πτυχές και τομείς του μεγαλειώδους και προηγμένου -για τα δεδομένα της εποχής- πολιτισμού που ανέπτυξε το Βυζάντιο. Εξετάζονται η βυζαντινή κοινωνία, η καθημερινή ζωή των ανθρώπων στην ύπαιθρο και στις πόλεις, η κρατική διοίκηση, ζητήματα όπως η φιλανθρωπία, η εκπαίδευση, η εκκλησία, ο μοναχισμός και η ακτινοβολία του Βυζαντίου στους γειτονικούς λαούς. Επιπλέον, παρουσιάζονται αναλυτικά η μεσαιωνική ελληνική γραμματεία και ο πνευματικός πολιτισμός.
Στο μάθημα, μετά από μια σύντομη εισαγωγή για τη γένεση της πόλης της Βενετίας, παρουσιάζεται η σταδιακή διείσδυση της Βενετίας στη βυζαντινή αυτοκρατορία και η κατάκτηση του Βυζαντίου από τους δυτικούς σταυροφόρους και τους Βενετούς το 1204.
Στο μάθημα επιχειρείται η μελέτη της ισλαμικής παρουσίας στα Βαλκάνια μέσα από μια ιστορική και ανθρωπολογική προσέγγιση. Χρονολογικά καλύπτεται η περίοδος από το τέλος του 19ου αιώνα ως την τελευταία δεκαετία του 20ου αιώνα. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις στα Βαλκάνια στο ξεκίνημα της δεκαετίας του 1990 και στις επιπτώσεις τους στο βαλκανικό Ισλάμ.
Σελίδες
Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Δ.Π.Θ.
Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Άλλων Φορέων
Education - This is a contributing Drupal Theme
Design by
WeebPal.