Δραστηριότητα του Εργαστηρίου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Ερευνών

Το Εργαστήριο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Ερευνών του ΤΙΕ μέσα στο πλαίσιο της επιστημονικής και εκπαιδευτικής του δραστηριότητας έλαβε την πρωτοβουλία, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης, το ΠΑΚΕΘΡΑ και το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, με αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Ξάνθης και την ενσωμάτωσή της στο Ελληνικό Κράτος να διοργανώσει μια σειρά επτά Επιστημονικών Συναντήσεων με θέμα την πορεία της Ξάνθης και της ευρύτερης περιοχής της στην ιστορία με γενικό τίτλο: «Η Ξάνθη από την προϊστορία στο σήμερα».
Στην Οργανωτική Επιτροπή συμμετέχουν:
·         Γεώργιος Χρ. Τσιγάρας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Διευθυντής του Εργαστηρίου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Ερευνών του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ.
·         ΚωνσταντίναΚαλλιντζή, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης.
·         ΒασίληςΑϊβαλιώτης, Γενικός Γραμματέας του ΔΣ του ΠΑΚΕΘΡΑ
·         Ανδρέας Ματζάκος, Διευθυντής του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.
Επιστημονικός Σύμβουλος: Διαμαντής Τριαντάφυλλος, Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων.
Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019, στην Αίθουσα εκδηλώσεων «Βιργινία Τσουδερού»/καπναποθήκη «Π» της Ξάνθης η πρώτη επιστημονική συνάντηση με θέμα «Η Ξάνθη κατά την προϊστορική περίοδο».
Χαιρετισμούς απηύθυναν η Κωνσταντίνα Καλλιντζή, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης, ο αναπληρωτής καθηγητής Γεώργιος Τσιγάρας, Διευθυντής του Εργαστηρίου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Ερευνών του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας, ο Βασίλης Αϊβαλιώτης, Γενικός Γραμματέας του ΔΣ του ΠΑΚΕΘΡΑ και ο Ανδρέας Ματζάκος, Διευθυντής του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.
Στην πρώτη Επιστημονική Συνάντηση μίλησαν ο Νίκος Ευστρατίου, καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, με θέμα: «Η αρχή της προϊστορίας στη Θράκη: αρχαιολογικά δεδομένα και ερευνητικά ζητήματα» και οΣτρατής Παπαδόπουλος, Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας, αρχαιολόγος με ειδίκευση στην Προϊστορική Αρχαιολογία, με θέμα: «Κοινότητες της Νεολιθικής και της Εποχής του Χαλκού στην περιοχή της Ξάνθης: Βεβαιότητες και Επιφυλάξεις». Την Επιστημονική Συνάντηση συντόνισε η Ντουσάνκα-Χριστίνα Ούρεμ-Κώτσου, επίκουρη καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας.

Ημερομηνία: 
Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου, 2019

Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Δ.Π.Θ.

Επικοινωνία

Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας

Παναγή Τσαλδάρη 1
Κομοτηνή, 69100

Τηλ: 25310-39462
Fax: 25310-39483

Email: secr@he.duth.gr

 

Education - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.