Διαδικτυακή Ομιλία του Ομότιμου Καθηγητή του Α.Π.Θ. κ. Άλκη Χαραλαμπίδη: «Ματιές στην Τέχνη του 20ού Αιώνα». Κύκλος διαδικτυακών ομιλιών Εργαστηρίου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Ερευνών: «Από το Βυζάντιο μέχρι σήμερα»

Παρασκευή 14 Μαΐου 2021
 
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Εργαστηρίου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Ερευνών του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14 Μαΐου 2021 και ώρα 19:00 διαδικτυακή ομιλία του κ. Άλκη Χαραλαμπίδη, Ομότιμου Καθηγητή του Α.Π.Θ. και Επίτιμου Διδάκτορα του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δ.Π.Θ., με θέμα: Ματιές στην Τέχνη του 20ού Αιώνα.

Μέσα από έργα-σταθμούς στην ιστορία της τέχνης, ο καθηγητής Άλκης Χαραλαμπίδης θα μας παρουσιάσει τις προϋποθέσεις και τον χαρακτήρα των σημαντικότερων ρευμάτων της Πρωτοπορίας του πρώτου μισού και τις ετερόκλητες τάσεις της τέχνης του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα. Οι κατακτήσεις αυτής της μεγάλης και πολυσυλλεκτικής περιόδου της τέχνης δεν ανήκουν στο παρελθόν, αλλά είναι σήμερα πιο επίκαιρες από ποτέ, καθώς συνιστούν την αφετηρία μιας πορείας που συνεχίζεται και μέσα στον 21ο αιώνα.

Ο Άλκης Χαραλαμπίδης γεννήθηκε το 1946 στη Νεάπολη Βοΐου Κοζάνης. Σπούδασε Αρχαιολογία, Ιστορία της Τέχνης και Γερμανική Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Τις σπουδές του στην Ιστορία της Τέχνης συμπλήρωσε στα Πανεπιστήμια της Βόννης και της Βιέννης. Είναι Ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ και από το 2019 Επίτιμος Διδάκτωρ του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ.
Ενδεικτική εργογραφία:

  • Συμβολή στη μελέτη της εφτανησιώτικης ζωγραφικής του 18ου και 19ου αιώνα (1978)
  • Ο χαράκτης Νικόλαος Βεντούρας (1982)
  • Τέχνη: Βλέπω-γνωρίζω-αισθάνομαι (2010)
  • Iταλική Αναγέννηση: Αρχιτεκτονική-Γλυπτική-Ζωγραφική (2014)
  • Μπαρόκ: Αρχιτεκτονική-Γλυπτική-Ζωγραφική (2017)
  • Η Τέχνη του 20ού Αιώνα (2019)

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Microsoft Teams. 
Ο σύνδεσμος είναι:

bit.ly/2RtaUCG

Επισυναπτόμενα αρχεία: 
Ημερομηνία: 
Παρασκευή, 14 Μαΐου, 2021
Education - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.