Ανθρωπολογία της διατροφής

Αρχικά θα αναλυθούν τόσο η διατροφή όσο και η κατανάλωση ως σύγχρονα πεδία τόσο της κοινωνικής όσο και για της πολιτισμική ανθρωπολογίας. Η τροφή και οι περί αυτή διαδικασίες (προμήθεια, προετοιμασία/μαγείρεμα, σερβίρισμα, κατανάλωση, ανταλλαγή) αποτελούν επιλογές, υπακούουν σε  κανόνες, ακολουθούν ένα συγκεκριμένο τελετουργικό, νοηματοδοτούν και διαχωρίζουν το χρόνο σε καθημερινό και τελετουργικό, εμπεριέχουν μοντέλα ανθρωπίνων σχέσεων, εκπέμπουν και επικοινωνούν μηνύματα ένταξης και αποκλεισμού. Με άλλα λόγια, τόσο η διατροφή και η τροφή λειτουργούν ως δίοδοι πολλαπλής νοηματοδότησης: μεταφέρουν ποικίλα κοινωνικά μηνύματα, ενδυναμώνουν την αίσθηση ότι κάποιος είναι μέλος μιας ομάδας δηλ. μιας οικογένειας, μιας εθνότητας, ενός έθνους ή μιας θρησκευτικής κοινότητας και ζωντανεύουν λειτουργίες όπως η μνήμη και η νοσταλγία αναφορικά με μακρινούς τόπους και παρελθοντικούς χρόνους. Σκοπός του μαθήματος είναι να καταδειχτεί πώς βασικές ανθρωπολογικές έννοιες – όπως αυτές της «ταυτότητας», της «ομοιότητας» αλλά και της «ετερότητας»- καθρεφτίζονται μέσα από τις διατροφικές επιλογές. Στο μάθημα –επειδή ενδιαφέρει τους κοινωνικούς επιστήμονες όχι μόνο τι τρώνε «οι άλλοι» αλλά και τι δεν τρώνε και γιατί- θα γίνει αναφορά και στο ζήτημα της παγκόσμιας τροφής καθώς και σε γεωγραφίες στέρησης και πείνας.

Band: 
Compulsory Elective Ethnology
Subject: 
Social and Cultural Anthropology
Semester: 
Winter
Instructor: 
ECTS: 
4.50
Code: 
55ΥΕΕ9
Academic year: 

External web services

Contact us

Department of History and Ethnology

Panagi Tsaldari 1
Komotini, 69100

Τel: 25310-39462
Fax: 25310-39483

Email: secr@he.duth.gr

 

Education - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.