Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών

Διοργάνωση Ημερίδων και Συνεδρίων

 • Τον Μάιο του 2018, το Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης σε συνεργασία με την Ένωση Προφορικής Ιστορίας και το Π.Μ.Σ. Τοπική ιστορία – Διεπιστημονικές προσεγγίσεις οργανώνει επιστημονικό συνέδριο με τίτλο: «Ταυτότητες και Ετερότητες σε περιόδους κρίσης», το οποίο θα διεξαχθεί στην Κομοτηνή, στις εγκαταστάσεις του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

 • Τον Μάιο του 2018, το Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης οργανώνει διεθνές επιστημονικό συνέδριο με τίτλο: «Το ελληνικό ¨λαϊκό¨ μυθιστόρημα του 19ου αιώνα. Θεωρητικά Ζητήματα», το οποίο θα διεξαχθεί στην Κομοτηνή, στις εγκαταστάσεις του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Το συνέδριο είναι αφιερωμένο στον Νεοελληνιστή - Ομότιμο Καθηγητή στη Σορβόννη κ. Henri Tonnet, ο οποίος έχει συμβάλει καθοριστικά με τις εργασίες του στη μελέτη του ελληνικού «λαϊκού» μυθιστορήματος του 19ου αιώνα. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

 • Στις 6 Οκτωβρίου 2017, το Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εθνογραφίας της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών διοργανώνει στο βελιγράδι, επιστημονική ημερίδα με τίτλο «Уметничке праксе и градска шеталишта. Кнез Михаилова vs. шеталиште Дионисија Ареопагита у Атини / Art practices and urban promenades Belgrade’s Knez Mihailova Street vs. Dionysius the Areopagite Promenade in Athens». Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

 • Τον Μάρτιο του 2017 το Εργαστήριο, σε συνεργασία με το «Εργαστήριο Ανθρωπολογίας» του ΔΠΘ διοργάνωσε το διεθνές επιστημονικό συνέδριο «Οι Πομάκοι της Θράκης: Πολυεπιστημονικές και διεπιστημονικές προσεγγίσεις / The Pomaks of Thrace: Multidisciplinary and Interdisciplinary Approach».  Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

 • Από το ακαδημαϊκό έτος 2015 – 2016 το Εργαστήριο διοργανώνει σε ετήσια βάση διημερίδα για το ερευνητικό έργο που επιτελείται στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, με τη συμμετοχή φοιτητών και καθηγητών.

 • Το Εργαστήριο οργάνωσε την παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Ευάγγ. Αυδίκου, Οι τελευταίες πεντάρες. Αθήνα 2016, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ηπειρωτών Ροδόπης (Κομοτηνή, 15 Μαρτίου 2017. Ομιλητές: Ζ. Γαβριηλίδου, Καθηγήτρια Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας ΔΠΘ – Βασίλ. Δαλκαβούκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας ΔΠΘ – Σπ. Κιοσές, φιλόλογος, μέλος ΕΔΙΠ του ΔΠΘ).

 • Στις 11 Ιανουαρίου του 2018 το Εργαστήριο συνδιοργάνωσε, μαζί με τον «Σύλλογο Φιλολόγων Νομού Ροδόπης» και το «Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας» την επιστημονική εκδήλωση «Ψηφιακοί πόροι στην υπηρεσία της ελληνικής εκπαίδευσης: προσβάσιμα ψηφιακά αποθετήρια και η εκπαιδευτική τους αξιοποίηση», στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής. Στην εκδήλωση αυτή ο διευθυντής του Εργαστηρίου παρουσίασε τις συλλογές του και τις δυνατότητες αξιοποίησής τους από τους εκπαιδευτικούς, ενώ το μέλος ΕΔΙΠ κ. Αθ. Κούγκουλος παρουσίασε την ψηφιακή συλλογή λαϊκών μυθιστορημάτων του 19ου αι. του Εργαστηρίου και τις δυνατότητες χρήσης τους από τους εκπαιδευτικούς.

 • Το Εργαστήριο διοργάνωσε, με πρωτοβουλία μελών του, το διεθνές συνέδριο «Aspects of the Balkan Cities from 1990 to the Present: Space and People, Culture and Tourism» (Κομοτηνή, 19 – 21 Οκτωβρίου), με επιστημονική υπεύθυνη την Επίκ. Καθηγήτρια κα Αικ. Μάρκου, για το οποίο πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

 • Τον Δεκέμβριο του 2018 το Εργαστήριο διοργάνωσε την Επιστημονική Ημερίδα «Ο λαϊκός πολιτισμός της Θράκης και η διαχείρισή του: Ημερίδα αφιερωμένη στην Ιδρύτρια και Πρόεδρο του ‘Εθνολογικού Μουσείου Θράκης’ Αγγελική Γιαννακίδου» (Κομοτηνή, 12 Δεκεμβρίου 2018), με αφορμή την παραχώρηση της διεύθυνσης και της επιστημονικής διαχείρισης του «Εθνολογικού Μουσείου Θράκης – Αγγελική Γιαννακίδου» στο Εργαστήριο και στο προσωπικό του, και δι’ αυτού στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, για το οποίο πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

 • Τον Ιανουάριο του 2019 το Εργαστήριο, σε συνεργασία με την Edebiyat Fakültesi Dekanlığı (Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής) του İstanbul Üniversitesi συμμετείχε στην Κωνσταντινούπολη σε επιστημονική ημερίδα με τίτλο «Yunan Dünyasında Osmanlı İzleri: Kültürlerarası Bir Diyalog» (Κωνσταντινούπολη, 25 Ιανουαρίου 2019).

 • Το Εργαστήριο, με μέριμνα του Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Β. Δαλκαβούκη,, και με τη συνεργασία του ΠΜΣ του Τμήματος «Σπουδές στην Τοπική Ιστορία», το Εργαστήριο διοργάνωσε την «8η Συνάντηση για την Εθνογραφία και την Κοινωνική και Πολιτισμική Ανθρωπολογία: στην κλίμακα του τοπικού. Διεπιστημονικές συναντήσεις της Κοινωνικής και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας με την Ιστορία και τις (δια)πολιτισμικές σπουδές» (5-7 Απριλίου 2019).

 • Τον χειμώνα του 2019 (29 Νοεμβρίου – 1 Δεκεμβρίου) το Εργαστήριο, σε συνεργασία με το «Εργαστήριο Κοινωνικών Επιστημών» του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Επιστημών Αγωγής του ΕΚΠΑ και με τον «Φάρο Ποντίων» της Θεσσαλονίκης, συνδιοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Διεθνές Συνέδριο «Ποντιακή λαϊκή παράδοση: από το παρελθόν στο μέλλον».

 • Το Εργαστήριο, σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας και τη Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του ΔΠΘ αντιστοίχως, διοργάνωσε στην Κομοτηνή την Επιστημονική Ημερίδα «Η ελληνική γλώσσα διαχρονικά ως πολιτισμική αξία» (27 Μαρτίου 2019), προς τιμήν του ακαδημαϊκού και ομ. Καθηγητή Εμμ. Ε. Γδούτου. Το πρόγραμμα και την πρόσκληση θα βρείτε εδώ.

 • Το Εργαστήριο, σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας και τη Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του ΔΠΘ αντιστοίχως, διοργάνωσε στην Κομοτηνή την Επιστημονική Ημερίδα «Ο σύγχρονος ελληνικός λαϊκός πολιτισμός: μεταξύ Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας» (15 Μαΐου 2019), προς τιμήν του ομ. Καθηγητή Μηνά Αλ. Αλεξιάδη. Το πρόγραμμα και την πρόσκληση θα βρείτε εδώ.

 • Το Εργαστήριο, σε συνεργασία με την «Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας», του πολιτιστικού φορέα «Μαγνήτων Κιβωτός» της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού διοργάνωσε στις 8 Ιουνίου 2019 στο Μουσείο Τσαλαπάτα στο Βόλο, εκδήλωση με τίτλο «Αρχειακή Εθνογραφία & Αναγνώσεις σε Ψηφιακό Περιβάλλον: «Συνομιλώντας» με τα Αρχεία των Πηλιορειτών Εν Αιγύπτω». Κατά τη διάρκειά της θα παρουσιάστηκε στα πλαίσια σχετικής ημερίδας με τίτλο  «Αρχειακή Εθνογραφία & Αναγνώσεις σε Ψηφιακό Περιβάλλον: ‘Συνομιλώντας’ με τα αρχεία των Πηλιορειτών ‘Εν Αιγύπτω’» η σχετική μεταδιδακτορική έρευνα του Δρ Αλέξανδρου Καπανιάρη, την οποία πραγματοποίησε στο Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του ΤΙΕ,  με την επίβλεψη του καθηγητή και Διευθυντή του Εργαστηρίου κ. Μ. Γ. Βαρβούνη, και οι εργασίες των σπουδαστών (στα αντικείμενα της εθνογραφίας και της ψηφιακής αφήγησης) από το εξ αποστάσεως πρόγραμμα: «Πηλιορείτες Εν Αιγύπτω: Αρχειακή Εθνογραφία με την οπτική των Νέων Τεχνολογιών & του Διαδικτύου». Το πρόγραμμα και την πρόσκληση θα βρείτε εδώ

 • Τον Σεπτέμβριο του 2020 το Εργαστήριο, σε συνεργασία με το «University Research Center for Ancient European and Eastern Mediterranean Cultures» του πανεπιστημίου South – West University ‘Neofit Rilski’ στο Blagoevgrad της Βουλγαρίας συνδιοργανώνει το 3rd International Symposium on Megalithic Monuments and Cult Practices, που θα διεξαχθεί στο Blagoevgrad, με τη συμμετοχή ειδικών ερευνητών από διάφορες χώρες.

 • Το Εργαστήριο, σε συνεργασία με τον Φορέα Πολιτισμού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού διοργανώνει στο Βόλο, τον Σεπτέμβριο του 2020, το διεθνές επιστημονικό συνέδριο Ελληνική λαϊκή τέχνη: παλαιότερες θεματικές με σύγχρονες προσεγγίσεις, στο οποίο αναμένεται να συγκεντρωθούν ειδικοί στην μελέτη της ελληνικής λαϊκής τέχνης από διάφορες χώρες. Το Βιβλίο των Περιλήψεων θα βρείτε εδώ.

 • Το Νοέμβριο του 2019 το Εργαστήριο διοργάνωσε στην Κωνσταντινούπολη την Επιστημονική Ημερίδα «Ελληνοτουρκικοί Πολιτισμικοί Διάλογοι» (1 Νοεμβρίου 2019), στη συνεδριακή αίθουσα του Σισμανόγλειου Μεγάρου, σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη. Στην ημερίδα αυτή πήραν μέρος ο διευθυντής του Εργαστηρίου, το μέλος Ε.ΔΙ.Π. κ. Αθαν. Κούγκουλος, Η Επίκουρη Καθηγήτρια κα Ν. Μαχά-Μπιζούμη και η καθηγήτρια κα Damla Demirösü του İstanbul Üniversitesi - Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü - Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı.

 • Το Εργαστήριο οργάνωσε (22 Μαΐου 2020), με πρωτοβουλία της Επίκ.  Καθηγήτριας Νάντιας Μαχά,  Διαδικτυακή Συζήτηση με θέμα «Μουσεία και Πανδημία», στην οποία συμμετείχαν η Αναπλ. Καθηγήτρια του ΔΠΘ Ελπίδα Βόγλη, η Επίκ. Καθηγήτρια του ΔΠΘ Βασιλ. Κράββα, η Επίκ. Καθηγήτρια του  ΕΚΠΑ Μάρλεν Μούλιου, ο κοινωνικός ανθρωπολόγος Γιάννης Κουκμάς, η μουσειοπαιδαγωγός Μαρία-Χριστίνα Ευστρατίου, στην οποία προλογικά μίλησε ο διευθυντής του Εργαστηρίου.

University web services

External web services

Contact us

Department of History and Ethnology

Panagi Tsaldari 1
Komotini, 69100

Τel: 25310-39462
Fax: 25310-39483

Email: secr@he.duth.gr

 

Education - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.