6η διαδικτυακή διάλεξη του Colloquium του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024

Σας προσκαλούμε στην 6η διαδικτυακή διάλεξη του Colloquiumτου Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας για το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 η οποία θα πραγματοποιηθεί  τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024 στις 19.00 μ. μ. (ώρα Ελλάδος)
 
Προσκεκλημένη θα είναι η κυρία CaterinaCarpinato, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ca’ Foscariτης Βενετίας.
 
Τίτλος διάλεξης:
Ο Οδυσσέας στη Βενετία (UlisseaVenezia)
 
Σύντομο βιογραφικό
 
Η κυρία Caterina Carpinato γεννήθηκε στην Catania της Κάτω Ιταλίας. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο της Catania από όπου απέκτησε πτυχίο στις Κλασικές Σπουδές. Η  πτυχιακή της εργασία στην Ελληνική Μεσαιωνική Φιλολογία είχε ως θέμα «Ο Δημήτριος Ζήνος και το έργο του Βατραχομυομαχία». Από το ίδιο πανεπιστήμιο απέκτησε το διδακτορικό δίπλωμα στον κύκλο της Ελληνικής και Λατινικής Φιλολογίας, με υποτροφία,  και με θέμα της διδακτορικής  διατριβής: «Οι βενετικές εκδόσεις στην καθομιλουμένη ελληνική (1509-1549). Προτάσεις για την επανέκδοση της Βατραχομυομαχίας και της Θησηΐδας». Στη συνέχεια υπήρξε μεταδιδακτορική ερευνήτρια στην Ελληνική και Λατινική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Catania.
Από το έτος 1998 διδάσκει Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Ca’ Foscari της Βενετίας.
Έχει διδάξει επίσης σε άλλα πανεπιστήμια της Ιταλίας και του εξωτερικού: στο Μιλάνο, στο Τορίνο, στη Ρώμη, στην Αθήνα (ΕΚΠΑ), στην Πάτρα, στην Κύπρο και στην Αγγλία (Cambridge), καθώς επίσης και σε διαδικτυακά μαθήματα στις ενότητες «Lingue e culture dei Balcani e del Mediterraneo», και «Anche le pietre parlano».
Έχει συντονίσει πολλά ερευνητικά προγράμματα για την εκμάθηση και τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας. Αναφέρουμε ενδεικτικά ότι συντόνισε το σύμφωνο συνεργασίας του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Έρευνας της Περιφέρειας του Veneto, της Κοινότητας των Ελλήνων της Βενετίας και του  Τμήματος  Scienze dell'Antichità e del Vicino Oriente του Πανεπιστημίου Ca' Foscari, για την προώθηση και τη διάδοση της Ελληνικής και Νεοελληνικής Γλώσσας στα σχολεία της περιφέρειας του Veneto. Το έργο απέσπασε το βραβείο EUROPEAN LABEL OF LANGUAGES και αποτέλεσε την απαραίτητη προϋπόθεση για τη θεσμοθέτηση του Active Training Internship στο Πανεπιστήμιο Ca' Foscari και τη θεσμοθέτηση του διαγωνισμού AE 46 Lingua Neogreca για τα ιταλικά σχολεία.
Είχε την επιστημονική ευθύνη του προγράμματος: «Il greco nelle scuole del Veneto fra antico e futuro» («Τα ελληνικά στα σχολεία του Βένετο ανάμεσα στο παρελθόν και στο μέλλον»).
Έχει υπηρετήσει σε πολλές διοικητικές θέσεις και από τον Μάιο του  2020 έως τον Μάιο του 2024 ήταν Αντιπρύτανης με αρμοδιότητες της TerzaMissione- Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας-, στο Πανεπιστήμιο Ca’ Foscariτης Βενετίας.
Διετέλεσε για αρκετές θητείες, Γραμματέας της AssociazioneNazionalediStudiNeogreciκαι από το 2018 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. ΑπότονΙούνιοτου2023 είναιμέλοςτηςGiunta della Consulta Universitaria di Greco (CUN).
Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα της κ. Carpinato εστιάζονται στην ιστορία της νέας ελληνικής γλώσσας, στα έργα των  απαρχών της νεοελληνικής γραμματείας και στη σύγχρονη νεοελληνική λογοτεχνία, στις μεταφράσεις έργων της νεοελληνικής λογοτεχνικής παραγωγής και στην ιστορία του ελληνικού χώρου.
Έχει δημοσιεύσει περισσσότερα από 120 άρθρα, 12 μονογραφίες και πολλές βιβλιοκρισίες. Συνεργάζεται με την εφημερίδα La Repubblica, είναι επιστημονική υπεύθυνη ή σύμβουλος για εκδόσεις ελληνικών λεξικών. Έχει μεταφράσει ελληνική ποίηση και πεζογραφία καθώς και θεατρικά έργα και σενάρια. Έχει συμμετάχει σε δεκάδες επιστημονικών συνεδρίων και έχει οργανώσει σεμινάρια, διαλέξεις, γιορτές για τη διάδοση και την προβολή της ελληνικής γλώσσας.
Για περισσότερα, βλ. https://www.unive.it/data/5309/5592538/curriculum
https://unive.academia.edu/CaterinaCARPINATO?nbs=user
 
Linkπαρακολούθησης της διάλεξης: https://bit.ly/Colloquium-TIE
 
 
Εκ μέρους του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας
 
Η οργανωτική Επιτροπή:
 
Βασιλική Κράββα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας
Παναγιώτα Τζιβάρα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας
Ελένη Φάσσα, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας

Επισυναπτόμενα αρχεία: 
Ημερομηνία: 
Monday, 10 June, 2024

External web services

Contact us

Department of History and Ethnology

Panagi Tsaldari 1
Komotini, 69100

Τel: 25310-39462
Fax: 25310-39483

Email: secr@he.duth.gr

 

Education - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.