Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών
Τον Μάιο του 2018, το Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης σε συνεργασία με την Ένωση Προφορικής Ιστορίας και το Π.Μ.Σ. Τοπική ιστορία – Διεπιστημονικές προσεγγίσεις οργανώνει επιστημονικό συνέδριο με τίτλο: «Ταυτότητες και Ετερότητες σε περιόδους κρίσης», το οποίο θα διεξαχθεί στην Κομοτηνή, στις εγκαταστάσεις του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.
Τον Μάιο του 2018, το Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης οργανώνει διεθνές επιστημονικό συνέδριο με τίτλο: «Το ελληνικό ¨λαϊκό¨ μυθιστόρημα του 19ου αιώνα. Θεωρητικά Ζητήματα», το οποίο θα διεξαχθεί στην Κομοτηνή, στις εγκαταστάσεις του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Το συνέδριο είναι αφιερωμένο στον Νεοελληνιστή - Ομότιμο Καθηγητή στη Σορβόννη κ. Henri Tonnet, ο οποίος έχει συμβάλει καθοριστικά με τις εργασίες του στη μελέτη του ελληνικού «λαϊκού» μυθιστορήματος του 19ου αιώνα. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.
Στις 6 Οκτωβρίου 2017, το Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εθνογραφίας της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών διοργανώνει στο βελιγράδι, επιστημονική ημερίδα με τίτλο «Уметничке праксе и градска шеталишта. Кнез Михаилова vs. шеталиште Дионисија Ареопагита у Атини / Art practices and urban promenades Belgrade’s Knez Mihailova Street vs. Dionysius the Areopagite Promenade in Athens». Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.
Τον Μάρτιο του 2017 το Εργαστήριο, σε συνεργασία με το «Εργαστήριο Ανθρωπολογίας» του ΔΠΘ διοργάνωσε το διεθνές επιστημονικό συνέδριο «Οι Πομάκοι της Θράκης: Πολυεπιστημονικές και διεπιστημονικές προσεγγίσεις / The Pomaks of Thrace: Multidisciplinary and Interdisciplinary Approach». Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.
Από το ακαδημαϊκό έτος 2015 – 2016 το Εργαστήριο διοργανώνει σε ετήσια βάση διημερίδα για το ερευνητικό έργο που επιτελείται στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, με τη συμμετοχή φοιτητών και καθηγητών.
Το Εργαστήριο οργάνωσε την παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Ευάγγ. Αυδίκου, Οι τελευταίες πεντάρες. Αθήνα 2016, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ηπειρωτών Ροδόπης (Κομοτηνή, 15 Μαρτίου 2017. Ομιλητές: Ζ. Γαβριηλίδου, Καθηγήτρια Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας ΔΠΘ – Βασίλ. Δαλκαβούκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας ΔΠΘ – Σπ. Κιοσές, φιλόλογος, μέλος ΕΔΙΠ του ΔΠΘ).
Στις 11 Ιανουαρίου του 2018 το Εργαστήριο συνδιοργάνωσε, μαζί με τον «Σύλλογο Φιλολόγων Νομού Ροδόπης» και το «Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας» την επιστημονική εκδήλωση «Ψηφιακοί πόροι στην υπηρεσία της ελληνικής εκπαίδευσης: προσβάσιμα ψηφιακά αποθετήρια και η εκπαιδευτική τους αξιοποίηση», στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής. Στην εκδήλωση αυτή ο διευθυντής του Εργαστηρίου παρουσίασε τις συλλογές του και τις δυνατότητες αξιοποίησής τους από τους εκπαιδευτικούς, ενώ το μέλος ΕΔΙΠ κ. Αθ. Κούγκουλος παρουσίασε την ψηφιακή συλλογή λαϊκών μυθιστορημάτων του 19ου αι. του Εργαστηρίου και τις δυνατότητες χρήσης τους από τους εκπαιδευτικούς.
Το Εργαστήριο διοργάνωσε, με πρωτοβουλία μελών του, το διεθνές συνέδριο «Aspects of the Balkan Cities from 1990 to the Present: Space and People, Culture and Tourism» (Κομοτηνή, 19 – 21 Οκτωβρίου), με επιστημονική υπεύθυνη την Επίκ. Καθηγήτρια κα Αικ. Μάρκου, για το οποίο πληροφορίες θα βρείτε εδώ.
Τον Δεκέμβριο του 2018 το Εργαστήριο διοργάνωσε την Επιστημονική Ημερίδα «Ο λαϊκός πολιτισμός της Θράκης και η διαχείρισή του: Ημερίδα αφιερωμένη στην Ιδρύτρια και Πρόεδρο του ‘Εθνολογικού Μουσείου Θράκης’ Αγγελική Γιαννακίδου» (Κομοτηνή, 12 Δεκεμβρίου 2018), με αφορμή την παραχώρηση της διεύθυνσης και της επιστημονικής διαχείρισης του «Εθνολογικού Μουσείου Θράκης – Αγγελική Γιαννακίδου» στο Εργαστήριο και στο προσωπικό του, και δι’ αυτού στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, για το οποίο πληροφορίες θα βρείτε εδώ.
Τον Ιανουάριο του 2019 το Εργαστήριο, σε συνεργασία με την Edebiyat Fakültesi Dekanlığı (Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής) του İstanbul Üniversitesi συμμετείχε στην Κωνσταντινούπολη σε επιστημονική ημερίδα με τίτλο «Yunan Dünyasında Osmanlı İzleri: Kültürlerarası Bir Diyalog» (Κωνσταντινούπολη, 25 Ιανουαρίου 2019).
Το Εργαστήριο, με μέριμνα του Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Β. Δαλκαβούκη,, και με τη συνεργασία του ΠΜΣ του Τμήματος «Σπουδές στην Τοπική Ιστορία», το Εργαστήριο διοργάνωσε την «8η Συνάντηση για την Εθνογραφία και την Κοινωνική και Πολιτισμική Ανθρωπολογία: στην κλίμακα του τοπικού. Διεπιστημονικές συναντήσεις της Κοινωνικής και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας με την Ιστορία και τις (δια)πολιτισμικές σπουδές» (5-7 Απριλίου 2019).
Τον χειμώνα του 2019 (29 Νοεμβρίου – 1 Δεκεμβρίου) το Εργαστήριο, σε συνεργασία με το «Εργαστήριο Κοινωνικών Επιστημών» του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Επιστημών Αγωγής του ΕΚΠΑ και με τον «Φάρο Ποντίων» της Θεσσαλονίκης, συνδιοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Διεθνές Συνέδριο «Ποντιακή λαϊκή παράδοση: από το παρελθόν στο μέλλον».
Το Εργαστήριο, σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας και τη Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του ΔΠΘ αντιστοίχως, διοργάνωσε στην Κομοτηνή την Επιστημονική Ημερίδα «Η ελληνική γλώσσα διαχρονικά ως πολιτισμική αξία» (27 Μαρτίου 2019), προς τιμήν του ακαδημαϊκού και ομ. Καθηγητή Εμμ. Ε. Γδούτου. Το πρόγραμμα και την πρόσκληση θα βρείτε εδώ.
Το Εργαστήριο, σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας και τη Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του ΔΠΘ αντιστοίχως, διοργάνωσε στην Κομοτηνή την Επιστημονική Ημερίδα «Ο σύγχρονος ελληνικός λαϊκός πολιτισμός: μεταξύ Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας» (15 Μαΐου 2019), προς τιμήν του ομ. Καθηγητή Μηνά Αλ. Αλεξιάδη. Το πρόγραμμα και την πρόσκληση θα βρείτε εδώ.
Το Εργαστήριο, σε συνεργασία με την «Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας», του πολιτιστικού φορέα «Μαγνήτων Κιβωτός» της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού διοργάνωσε στις 8 Ιουνίου 2019 στο Μουσείο Τσαλαπάτα στο Βόλο, εκδήλωση με τίτλο «Αρχειακή Εθνογραφία & Αναγνώσεις σε Ψηφιακό Περιβάλλον: «Συνομιλώντας» με τα Αρχεία των Πηλιορειτών Εν Αιγύπτω». Κατά τη διάρκειά της θα παρουσιάστηκε στα πλαίσια σχετικής ημερίδας με τίτλο «Αρχειακή Εθνογραφία & Αναγνώσεις σε Ψηφιακό Περιβάλλον: ‘Συνομιλώντας’ με τα αρχεία των Πηλιορειτών ‘Εν Αιγύπτω’» η σχετική μεταδιδακτορική έρευνα του Δρ Αλέξανδρου Καπανιάρη, την οποία πραγματοποίησε στο Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του ΤΙΕ, με την επίβλεψη του καθηγητή και Διευθυντή του Εργαστηρίου κ. Μ. Γ. Βαρβούνη, και οι εργασίες των σπουδαστών (στα αντικείμενα της εθνογραφίας και της ψηφιακής αφήγησης) από το εξ αποστάσεως πρόγραμμα: «Πηλιορείτες Εν Αιγύπτω: Αρχειακή Εθνογραφία με την οπτική των Νέων Τεχνολογιών & του Διαδικτύου». Το πρόγραμμα και την πρόσκληση θα βρείτε εδώ.
Τον Σεπτέμβριο του 2020 το Εργαστήριο, σε συνεργασία με το «University Research Center for Ancient European and Eastern Mediterranean Cultures» του πανεπιστημίου South – West University ‘Neofit Rilski’ στο Blagoevgrad της Βουλγαρίας συνδιοργανώνει το 3rd International Symposium on Megalithic Monuments and Cult Practices, που θα διεξαχθεί στο Blagoevgrad, με τη συμμετοχή ειδικών ερευνητών από διάφορες χώρες. Το πρόγραμμα του συνεδρίου θα βρείτε εδώ.
Το Εργαστήριο, σε συνεργασία με τον Φορέα Πολιτισμού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού διοργανώνει στο Βόλο, τον Σεπτέμβριο του 2020, το διεθνές επιστημονικό συνέδριο Ελληνική λαϊκή τέχνη: παλαιότερες θεματικές με σύγχρονες προσεγγίσεις, στο οποίο αναμένεται να συγκεντρωθούν ειδικοί στην μελέτη της ελληνικής λαϊκής τέχνης από διάφορες χώρες. Το βιβλίο των περιλήψεων και το πρόγραμμα του συνεδρίου θα βρείτε εδώ.
Το Νοέμβριο του 2019 το Εργαστήριο διοργάνωσε στην Κωνσταντινούπολη την Επιστημονική Ημερίδα «Ελληνοτουρκικοί Πολιτισμικοί Διάλογοι» (1 Νοεμβρίου 2019), στη συνεδριακή αίθουσα του Σισμανόγλειου Μεγάρου, σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη. Στην ημερίδα αυτή πήραν μέρος ο διευθυντής του Εργαστηρίου, το μέλος Ε.ΔΙ.Π. κ. Αθαν. Κούγκουλος, Η Επίκουρη Καθηγήτρια κα Ν. Μαχά-Μπιζούμη και η καθηγήτρια κα Damla Demirösü του İstanbul Üniversitesi - Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü - Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı.
Το Εργαστήριο οργάνωσε (22 Μαΐου 2020), με πρωτοβουλία της Επίκ. Καθηγήτριας Νάντιας Μαχά, Διαδικτυακή Συζήτηση με θέμα «Μουσεία και Πανδημία», στην οποία συμμετείχαν η Αναπλ. Καθηγήτρια του ΔΠΘ Ελπίδα Βόγλη, η Επίκ. Καθηγήτρια του ΔΠΘ Βασιλ. Κράββα, η Επίκ. Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Μάρλεν Μούλιου, ο κοινωνικός ανθρωπολόγος Γιάννης Κουκμάς, η μουσειοπαιδαγωγός Μαρία-Χριστίνα Ευστρατίου, στην οποία προλογικά μίλησε ο διευθυντής του Εργαστηρίου.
Τον Ιανουάριο του 2021 το Εργαστήριο, με πρωτοβουλία και επιστημονική επιμέλεια της Επικ. Καθηγήτριας Β. Κράβα, και σε συνεργασία με το «Λαογραφικό Αρχείο και Μουσείο» του Τμήματος Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, διοργάνωσε την διαδικτυακή Επιστημονική Ημερίδα «Καταναλώνοντας υλικότητες: αντικείμενα, διαδρομές και ιστορίες» (Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2021). Σε αυτήν, μετά την εισαγωγική ομιλία του Διευθυντή του Εργαστηρίου, συμμετείχαν η Κοινωνική Ανθρωπολόγος Αίγλη Μπρούσκου, η Επίκ. Καθηγήτρια του ΔΠΘ Νάντια Μαχά, η Επίκ. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Ζωή Γοδόση, η Επίκ. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών Κλειώ Γκουγκουλή, ο Επίκ. Καθηγητής του ΕΚΠΑ Γιώργος Κούζας, η Επίκ. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου Έλια Πετρίδου, η Επίκ. Καθηγήτρια του ΔΠΘ Νατάσα Φιλιππουπολίτη, ο Συντηρητής Έργων Τέχνης Άγγ. Μήτσας και η Μουσειολόγος του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας – Θράκης Ρένα Μπότσιου.
Τον Μάιο του 2021, το Εργαστήριο σε συνεργασία με την Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, διοργάνωσε την Διαδικτυακή Επιστημονική Ημερίδα «Λαογραφία και Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά» (Παρασκευή, 14 Μαΐου 2021). Σε αυτήν, μετά την εισαγωγική ομιλία του καθηγητή Μ. Γ. Βαρβούνη, Διευθυντή του Εργαστηρίου, συμμετείχαν η Διευθύντρια Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ Σταυρούλα Φωτοπούλου, ο Λαογράφος Γιάννης Δρίνης, η Κοινωνική Ανθρωπολόγος Έλενα Μπαζίνη, η Κύρια Ερευνήτρια του Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών Ζωή Μάργαρη, η Επίκ. Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Βασιλ. Χρυσανθοπούλου, η Αναπλ. Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Ρέα Κακάμπουρα και η Επικ. Καθηγήτρια του ΔΠΘ Νάντια Μαχά, η οποία πραγματοποίησε την καταληκτήρια ομιλία και προέβη σε εξαγωγή των συμπερασμάτων.
Τον Νοέμβριο του 2021 το Εργαστήριο, σε συνεργασία με το «Εργαστήριο Γλωσσολογίας» του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, την «Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία», το «Εργαστήριο Κοινωνικών Επιστημών» του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το «Εργαστήριο Καλλιτεχνικής & Πολιτισμικής Παιδείας» του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, συνδιοργανώνει το Επιστημονικό Συνέδριο «Λαϊκός Πολιτισμός και Ψηφιακός Κόσμος. Για μια Ψηφιακή Λαογραφία» (Ρόδος, 5-7 Νοεμβρίου 2021).
Το Εργαστήριο συνδιοργάνωσε από 19 – 23 Ιουλίου 2022, μαζί με το ΕΚΠΑ, το Scholl of Oriental and African Studies του University of London, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το International Conference on Mediterranean and European Linguistic Anthropology - COMELA, με τίτλο «Bounded Languages … Unbounded» στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ. Ο Διευθυντής του Εργαστηρίου συμμετέχει στην οργανωτική και στην επιστημονική επιτροπή του διεθνούς αυτού συνεδρίου.·
Το Εργαστήριο συνδιοργάνωσε, από 21 – 22 Ιουλίου 2021, μαζί με το ΕΚΠΑ, το Scholl of Oriental and African Studies του University of London, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το διεθνές Round Table on Mediterranean and European Linguistic Anthropology - COMELA, που διεξήχθη διαδικτυακά. Ο Διευθυντής του Εργαστηρίου συμμετείχε στην οργανωτική και στην επιστημονική επιτροπή της διεθνούς αυτής επιστημονικής συνάντησης.
Το Εργαστήριο συνδιοργάνωσε, με επιστημονική επιμέλεια της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Νεώτερης Ιστορίας του ΤΙΕ κας Ελπίδας Βόγλη, Διαδικτυακή Επιστημονική Ημερίδα «Διεπιστημονικές αναγνώσεις της Επανάστασης του 1821» (Κομοτηνή, 3 Δεκεμβρίου 2021), που λόγω της πανδημίας της Covid-19 έγινε διαδικτυακά. Το πρόγραμμα και την αφίσα του συνεδρίου θα βρείτε εδώ.
Το Εργαστήριο συνδιοργάνωσε το International Conference «Different Identities and Functions of Urban Space: A Comparative Study of the Circumstances in Belgrade and Athens» (29 – 30 Νοεμβρίου 2021), σε συνεργασία με το Етнографски институт САНУ / Institute of Ethnography SASA, όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των κοινών ερευνητικών δράσεων και προγραμμάτων των δύο ερευνητικών κέντρων σε σχέση με την ελληνική και σερβική αστική Λαογραφία, το οποίο λόγω της πανδημίας της Covid-19 έγινε διαδικτυακά. Το πρόγραμμα και την αφίσα του συνεδρίου θα βρείτε εδώ.
Το Εργαστήριο συνδιοργάνωσε το Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο «Ο Ρήγας και ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός στη Θεσσαλία» (Βόλος, 5-6 Νοεμβρίου 2021), σε συνεργασία με την Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος δια της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητας και την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού, δια του πολιτιστικού φορέα «Μαγνήτων Κιβωτός για την διάσωση του Πολιτισμικού Αποθέματος». Το πρόγραμμα και την αφίσα του συνεδριου θα βρείτε εδώ.
Το Εργαστήριο, σε συνεργασία με τις εκδ. Gutenberg διοργάνωσε διαδικτυακή παρουσίαση του τόμου Θαν. Κούγκουλος (επιμ.), Το ελληνικό «λαϊκό» μυθιστόρημα του 19ου αιώνα. Αθήνα 2020 (Κομοτηνή, 1 Δεκεμβρίου 2021), ο οποίος εντάσσεται και στη σειρά των εκδόσεών του. Την πρόσκληση θα βρείτε εδώ.
Το Εργαστήριο συνδιοργάνωσε, στις 29 Σεπτεμβρίου 2021, μαζί με το Λαογραφικό Μουσείο Κομοτηνής, την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, την ΔΚΕΠΠΑΚ και το ΠΕΚΕΣ ΑΜΘ, την εκδήλωση «Η Θράκη και ο λαογραφικός της πλούτος - συνάντηση στο Λαογραφικό Μουσείο Κομοτηνής», στην οποία αναλύθηκαν οι τρόποι τόσο της ουσιαστικής λειτουργίας του Μουσείου, όσο και της αξιοποίησης της παραδοσιακής πολιτισμικής κληρονομιάς της Κομοτηνής και της ευρύτερης περιοχής της.
Το Εργαστήριο διοργάνωσε την Διαδικτυακή Επιστημονική Ημερίδα «Η Επανάσταση του 1821 μέσα από τις συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου» (Κομοτηνή, 10 Δεκεμβρίου 2021), η οποία λόγω της πανδημίας της Covid-19 έγινε διαδικτυακά. Το πρόγραμμα και την αφίσα του συνεδρίου θα βρείτε εδώ.
Στις 3 Δεκεμβρίου 2022 το Εργαστήριο, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ενδυμασιολογίας, τιμώντας την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, διοργάνωσε διαδικτυακή Ημερίδα, ανοικτή στο κοινό, με θέμα: «Ο ενδυματολογικός πολιτισμός του Μικρασιατικού Ελληνισμού στο Μουσείο», σε επιστημονική επιμέλεια της Επίκουρης Καθηγήτριας Λαογραφίας, Νάντιας Μαχά, στην οποία πήραν μέρος με ανακοινώσεις τόσο ο Διευθυντής, όσο και μέλη του Εργαστηρίου. Στην Ημερίδα συμμετείχαν με ανακοινώσεις τους επαγγελματίες των Μουσείων, ιστορικοί και λαογράφοι, και συνομίλησαν, με αφορμή τον ενδυματολογικό πολιτισμό του Μικρασιατικού Ελληνισμού, από την Ιωνία και τα δυτικά παράλια, την Καππαδοκία και τις νότιες επαρχίες, τον Πόντο, την ευρύτερη περιοχή γύρω από την Κωνσταντινούπολη, και την Ανατολική Θράκη, όπως αυτός διασώζεται στον μουσειακό χώρο, για την ακμή του ελληνισμού πριν από τους διωγμούς, την περίοδο των διωγμών και την ανταλλαγή πληθυσμών (1919-1923), καθώς και την εγκατάσταση και την ενσωμάτωσή του στην Ελλάδα.
Στις 16 Δεκεμβρίου 2022 το Εργαστήριο, τιμώντας την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, διοργάνωσε διαδικτυακή Ημερίδα, ανοικτή στο κοινό, με θέμα: «‘1922-2022: Κύματα Προσφυγιάς, Κράματα Μνήμης’. Σχεδιάζοντας μια επετειακή έκθεση για το 2022: προκλήσεις και πραγματικότητα», σε επιστημονική επιμέλεια της Επίκουρης Καθηγήτριας Νάντιας Μαχά, στην οποία πήραν μέρος με ανακοινώσεις τόσο ο Διευθυντής, όσο και μέλη του Εργαστηρίου. Στην Ημερίδα παρουσιάστηκε και αναλύθηκε το σκεπτικό, η πρακτική και η οργάνωση της ομώνυμης έκθεσης που παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη, ως παράδειγμα για την διοργάνωση και λειτουργία παρόμοιων εκθέσεων.
Τον Ιανουάριο 2023 το Εργαστήριο, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Γλωσσολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τις εκδόσεις «Γκόνης»διοργάνωσε στην Αθήνα, στο Σεράφειο Συγκρότημα του Δήμου Αθηναίων (9 Ιανουαρίου 2023), την παρουσίαση του συλλογικού τόμουΜ. Γ. Βαρβούνης - Γ. Κ. Κατσαδώρος - Α. Γ. Καπανιάρης (επιμ.), Άνθρωποι, φύλα, ταυτότητες, πολιτισμοί: Λαογραφικές και έμφυλες προσεγγίσεις. Τιμητικός τόμος για την Μαρία Γκασούκα. Αθήνα 2022, με συμμετοχή και ομιλία του Διευθυντή του.
Στις 15 Μαρτίου 2023 το Εργαστήριο, σε συνεργασία με τον Δήμο Κομοτηνής και στα πλαίσια του πρωτοκόλλου συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ τους, οργάνωσε την Επιστημονική Ημερίδα «Όψεις του λαϊκού πολιτισμού της Ροδόπης», με επιστημονική επιμέλεια του Διευθυντή του. Στην ημερίδα αυτή πήραν μέρος με ανακοινώσεις όλα τα μέλη του Εργαστηρίου, καθώς παρουσιάστηκε στο κοινό το αποτέλεσμα των ερευνητικών δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου σχετικά με τον παραδοσιακό και λαϊκό πολιτισμό της Κομοτηνής και της περιοχής της, αλλά και της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης γενικότερα.
Το Εργαστήριο, σε συνεργασία με το «Εργαστήρι Παραδοσιακού Χορού ‘Αλεξάνδρα’» και το «Ίδρυμα Βασίλη Παπαντωνίου συνδιοργάνωσε στη Λεμεσό της Κύπρου (5 - 6 Μαΐου 2023), στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Επιστημονική Διημερίδα με θέμα: «Τοπική Φορεσιά: από την υλικότητα στη συμβολικότητα», την οποία υποστήριξαν το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και η «Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας» του Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπό την αιγίδα του Υφυπουργού Πολιτισμού της Κύπρου κ. Μιχάλη Χατζηγιάννη. Στην ημερίδα πήραν μέρος η Ομ. Καθηγήτρια και Ακαδημαϊκός Ευφροσύνη Ριζοπούλου-Ηγουμενίδου, η Επίκ. Καθηγήτρια Νάντια Μαχά-Μπιζούμη, η Αγγελική Ρουμελιώτη, η Μαρία Αναξαγόρα, ο Άρης Τζονευράκης και ο Γιάννης Τσαλαπάτης.
Στις 24 Μαΐου 2023 το Εργαστήριο, με επιμέλεια της Επίκουρης Καθηγήτριας Νάντιας Μαχά, διοργάνωσε Ημερίδα Προπτυχιακών Φοιτητών και Φοιτητριών με θέμα «Μοδίστρες και μοδιστρική τέχνη στον οικιακό και εξωοικιακό χώρο», στην οποία είκοσι δύο φοιτητές και φοιτήτριες παρουσίασαν σε τέσσερεις θεματικές [Α΄ Θεματική: Οι μουσουλμάνες μοδίστρες της Κομοτηνής. Β΄ Θεματική: Αφηγήσεις ζωής – Τα υποκείμενα και οι βιοϊστορίες τους. Γ΄ Θεματική: Η μοδιστρική ως πεδίο πολλαπλών εννοιολογήσεων - Εργασιακές πρακτικές. Άτυπη εργασία, συνθήκες ευαλωτότητας. - Το κοινωνικό και εκπαιδευτικό προφίλ. - Ζητήματα επιβίωσης και δημιουργικής έκφρασης. - Η συμβολή των μοδιστρών στη διαμόρφωση του τοπικού γούστου. Δ΄ Θεματική: Ένδυμα, έμφυλες και τοπικές ταυτότητες, μόδα] τα αποτελέσματα σχετικού ερευνητικού προγράμματος του Εργαστηρίου, στο οποίο παίρνουν μέρος.
Στις 26 Μαΐου 2023 το Εργαστήριο, με επιμέλεια της Επίκουρης Καθηγήτριας Νάντιας Μαχά, διοργάνωσε διαδικτυακή παρουσίαση του συλλογικού επιστημονικού τόμου Γ. Ν. Δρίνης – Β. Νιτσιάκος – Παρ. Ποτηρόπουλος (επιμ.), Πολιτιστικές κληρονομιές. Νέες αναγνώσεις – κριτικές προσεγγίσεις. Αθήνα 2022 (εκδ. Ars Nova), στην οποία, πέρα από τον χαιρετισμό του Διευθυντή, από τα μέλη του μίλησαν οι Αναπληρωτές Καθηγητές Βασίλης Δαλκαβούκης και Βάλια Κράββα, και από τους επιμελητές της έκδοσης οι Παρασκευάς Ποτηρόπουλος και Γιάννης Δρίνης.
Το Εργαστήριο συνδιοργάνωσε την «Πανελλήνια Επιστημονική Συνάντηση ‘Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά (ΑΠΚ) και επιτελεστικά δρώμενα’» (Μακρινίτσα Πηλίου, Σάββατο 9 &Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023), σε συνεργασία με τους εξής φορείς: Φορέας Πολιτισμού Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» - Ινστιτούτο Προστασίας και Μελέτης Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Μακρινίτσας Πηλίου με τον διακριτικό τίτλο «ΟΙ ΜΑΗ∆ΕΣ ΤΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ Α.Μ.Κ.Ε.» - Δήμος Βόλου - Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας & Βορείων Σποράδων - Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής & Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Πανεπιστημίου Αιγαίο - Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας – Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος - Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας - Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου. Η δράση αυτή είχε σαν σκοπό να λειτουργήσει ως μια πανελλήνια επιστημονική συνάντηση με υλοποίηση διαλέξεων, ανακοινώσεων, εργαστηρίων, εκθέσεων και τέλεση σχετικών δρώμενων (π.χ. «Μάηδες της Μακρινίτσας», «Γενίτσαροι και Μπούλες της Νάουσας», «Αργκουτσιάρια (Kαρναβάλια Κλεισούρας)», «Βλάχικος Γάμος Θήβας», «Μωμοέρια, ένα έθιμο του Δωδεκαημέρου», κ.ά.) με σκοπό την εκπαίδευση και την ενημέρωση των ενδιαφερομένων. Επιπρόσθετα η δράση θα συμβάλλει και στην τεκμηρίωση επιτελεστικών δρώμενων από όλη την Ελλάδα που ήδη έχουν εγγραφεί στον Εθνικό Κατάλογο για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά ή για άλλα στοιχεία που στο μέλλον θα ακολουθήσουν τη διαδικασία εγγραφής. Στο σκέλος της εκπαίδευσης και των εργαστηρίων θα συμμετέχουν μέλη ΔΕΠ Ελληνικών Πανεπιστημίων, ερευνητές και εμπειροτέχνες που ασχολούνται με τα επιτελεστικά δρώμενα και την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά. Η δράση αυτή πιθανά μπορεί και να λειτουργήσει ως αφετηρία για συνεργασίες και τη δημιουργία Άτυπης Ομάδας Επιτελεστικών Δρώμενων Ελλάδος εγγεγραμμένων στον Εθνικό Κατάλογο για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά αλλά και ως αφορμή για την τέλεση δρώμενων (γιορτή) από όλη την Ελλάδα (παρουσίαση) στη Μακρινίτσα και σε άλλες πόλεις στο μέλλον. Τέλος τα αποτελέσματα της δράσης αυτής θα αποτυπωθούν σε ένα συλλογικό τόμο με θέμα «Επιτελεστικά δρώμενα και Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά». Η ημερίδα «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά (ΑΠΚ) και επιτελεστικά δρώμενα» πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Επιτελεστικά δρώμενα και Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η περίπτωση των «Μάηδων της Μακρινίτσας Πηλίου» που επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού – Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς – Τμήμα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων που θα ενταχθεί σε ένα τετραήμερο δράσεων και εκδηλώσεων στη Μακρινίτσα Πηλίου. Αποτελεί δε ακόμη μια δράση στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 20 χρόνια από την υιοθέτηση της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής κληρονομιάς (UNESCO 2003).
Παναγή Τσαλδάρη 1
Κομοτηνή, 69132
Τηλ: 25310-39462
Fax: 25310-39483
Email: secr@he.duth.gr